Paul Brooke:
Sonifex' fader

 

Et af de helt store og betydningsfulde

fyrtårne i broadcast branchen er slukket

Paul Brooke R.I.P.

 

Sonifex BSD Mk.1

 

Den legendariske Sonifex cart maskine micro HS X

 

Sonifex BSD Mk.1

 

Og min uundværlige BSD Mk.1 BullShit Detector

Det er med stor sorg, at jeg har fået at vide, at Paul Brooke, grundlægger af Sonifex, er gået bort.

Han startede Sonifex i 1969 og stod bag en lang række produkter, der mildest talt revolutionerede radio broadcast branchen ikke bare i Europa, men over det meste af verden..

Bedst kendt var naturligvis hans NAB jingle maskiner, der også herhjemme blev totalt markedsførende i de glade 80'ere, hvor ikke alene de mange lokalradioer, der poppede op, men også "statsradiofonien" valgte Sonifex cart maskinerne som deres standard spot-afspillere.

Senere kom lige så fantastiske telefonhybrider, og Sonifex mikserpulte til lokalradioer blev også populære, ligesom der kom en lang række interface enheder til - Sonifex RedBoxe sidder stadig overalt i alle former for installationer.

Alle produkter var kendetegnet ved både lydteknisk og mekanisk kvalitet, der langt overstiger ikke bare gennemsnittet, men også langt de fleste andre ledende produktlinier.

 

Paul Brooke var den første til at give os en chance, da jeg på APRS udstillingen i London juni 1986 hilste på ham og faldt for både ham, hans fuldstændigt kompromisløse produkter og hans "wing man" og senere teknisk direktør i Sonifex Chris Stills.

Og selvom Interstage bogstaveligt blot var startet et par uger før med ambitioner om at importere professionelt broadcast udstyr, så troede Paul på mig og projektet, og udnævnte os til Sonifex eksklusiv distributør med et håndtryk på udstillingen. Og jeg tør godt sige, at Interstage ikke ville være blevet, hvad det blev, havde det ikke været for Paul Brooke..

Ikke alene gav han os en kæmpe chance, han støttede, vejledte og hjalp os igennem mange år.

Udover en fremragende ingeniør og opfinder samt en ubeskriveligt hæderlig og anstændig forretningsmand, var Paul Brooke også et fantastisk menneske privat. Med en uimodståelig lune og uforlignelig humor, der på bedste engelske vis kunne afvæbne enhver.

Da jeg på en udstilling tilbage i begyndelsen af 90'erne stod sammen med Paul på Sonifex standen, jamrede jeg over, at der var alt for meget bullshit på alt for mange af de andre stande, og at man brugte utrolig mange kræfter på at filtrere det fra.

Så på næste sending, vi fik fra Sonifex, var der en lille håndholdt enhed med - kaldet BSD Mk. I (BullShit Detector) med både alarm lydgiver og LED-visning af mængden af detekteret BullShit - endnu en underfundig genialitet, bikset sammen på hans arbejdsbord en sen aftentime.

Mere typisk Paul Brooke kunne det ikke være.

Jeg har stadig min lille BullShit Detector med på udstillinger og andre steder, hvor den er relevant, og i vanlig Sonifex stil, så virker den naturligvis upåklageligt stadigvæk - selvom den har slidt mange batterier op igennem årtierne.

 

Paul's ånd har altid været tydeligt til stede i både produkter og mennesker hos Sonifex. Også efter at Paul for efterhånden mange år siden gik på pension og overlod direktør-stolen til sin søn Marcus, der naturligvis har styret Sonifex sikkert ind i den digitale tidsalder og samtidig videreført den stolte tradion med både kvalitetsprodukter, menneskelig pålidelighed, anstændighed og engagement... samt umiskendelig "Brooke humor".

 

Vi sender vores varmeste tanker til Paul's hustru Dorothy, sønnerne Marcus og Andrew, resten af familien samt alle de mange, der havde det store privilegium at være tæt på Paul.

 

Interstage er lukket torsdag den 20. december for deltagelse i Paul's bisættelse i England.

 

Æret være Paul Brooke's minde.

 

Finn Juul

 

 

December 2023